Επιβιώσεις του Εικοσιένα

σε γραπτά κείμενα σύγχρονων συγγραφέων της Μαγνησίας

ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων

«Επιβιώσεις του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ στα γραπτά κείμενα των σύγχρονων συγγραφέων της Μαγνησίας».

ΠΡΟΛΟΓΟΣ                                                                                                   από τον Β. Δ. Αναγνωστόπουλο,                                                                Ομ. Καθηγητή Παν/μίου - Πρόεδρο του ΚΕΒΙΜΑΣΥ

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, δε θα μπορούσε να λείψει από αυτή την πανεθνική ενατένιση προς τους αγωνιστές του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, στους οποίους οφείλουμε την παλιγγενεσία της πατρίδας. Έκρινε λοιπόν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, πως θα μπορούσε να δώσει το «παρών» με μια κίνηση προς όλους τους συγγραφείς της Μαγνησίας, μέλη και μη μέλη, γνωστοποιώντας το θέμα που επέλεξε, ως πρόσφορο για την περίσταση. Ήτοι «Επιβιώσεις του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ στα γραπτά κείμενα των σύγχρονων συγγραφέων της Μαγνησίας».

Θεωρήσαμε λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν σε γραπτά των σύγχρονων συγγραφέων της Μαγνησίας, δηλαδή σε ιστορικές μελέτες, μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, στη λαϊκή παράδοση, ανθρωπωνύμια, οδωνύμια κ.α., σε αυτοτελή, μικρά ή μεγάλα, διάσπαρτα κείμενα κ.ά. αναφορές και περιστατικά που παραπέμπουν στο ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, άμεσα ή έμμεσα. Ο λόγος είναι ότι μια τέτοια διαπίστωση έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορούμε να δούμε πόσο, πώς και τι επιβιώνει σήμερα, μετά από δυο εκατονταετίες, από τη μεγάλη Επανάσταση του Εικοσιένα στη γραπτή μνήμη των συγχρόνων. Έτσι, μπορούμε να σταθμίσουμε καλύτερα την ιστορική και εθνική Μνήμη, τις επιρροές στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Είναι προφανές ότι μια τέτοια έρευνα χρονολογικά περιλαμβάνει γεγονότα και πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει ρόλο κατά την προεπαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο, μέχρι που ανακηρύχτηκε η Ελλάδα ελεύθερο ελληνικό κράτος με σύνταγμα (1843).

Απευθυνθήκαμε στους συγγραφείς όλης της Μαγνησίας- και όχι μόνο στους συγγραφείς του ΚΕΒΙΜΑΣΥ- και τους παρακαλέσαμε να στείλουν με ημέιλ οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες (αλλά και υποδείξεις και προτάσεις), αν έχουν υλικό ή αναφορές στο έργο τους σχετικά με το θέμα «Επιβιώσεις του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ στα γραπτά κείμενα των συγγραφέων». Και συμπληρώναμε, ακόμη, ότι με την ανταπόκριση τη δική τους, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για να την υποβάλουμε στην Ειδική Επιτροπή οργάνωσης των Εορταστικών Εκδηλώσεων, επί τη συμπληρώσει 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το έτος 2021. Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμψαμε στην Αντιπρόεδρο κ. Κούγιαλη kougiali@gmail.com, κιν. 6939052198.

Την πρόσκληση ως Δελτίο τύπου την προωθήσαμε με ημέιλ στις τοπικές εφημερίδες, στα μέλη μας, την αναρτήσαμε σε φβ κ.α.



Τα ομόλογα κείμενα που άρχισαν σιγά σιγά να μάς έρχονται δεν μας ενθαρρύνουν πολύ, αλλά και ούτε μας απογοητεύουν, είναι πάντως ένα δείγμα μιας εικόνας της πνευματικής μας ζωής. Φαίνεται ότι το ιστορικό κείμενο (λογοτεχνικό ή μη) έχει υποχωρήσει εμπρός στη σύγχρονη πραγματικότητα, στα γεγονότα (πολεμικά, κοινωνικά, πολιτικά) του 21ου αιώνα. Είναι λογικό η εθνική μνήμη (γραπτή ή προφορική) να υποχωρεί ή να αναζητεί τροφή όχι στο απώτερο παρελθόν, αλλά πιο πολύ στο πρόσφατο, πριν και μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Και τα πιο πολλά σύγχρονα ιστορικά μυθιστορήματα ή διηγήματα αναφέρονται, και είναι εύλογο, στην αντίσταση και στον εμφύλιο (1946-1949), σε καταστάσεις που ο λαός μας πλήρωσε ακριβά, με θυσίες και αίμα.

Υπάρχουν άλλωστε πολλές διαστρωματώσεις στη συλλογική μνήμη και στις μνήμες, που πηγάζουν από αυτόπτες ή αυτήκοους μάρτυρες, αφηγήσεις που γίνονται στη φαντασία του λαού θρύλοι και, κάποτε, πλασματικές περιπέτειες, στοματικές ή γραπτές διηγήσεις, μοιρολόι ή τραγούδι. Η λογοτεχνία και το ερευνητικό ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι εύλογο να συγκρατούν και να συγκροτούν την απήχηση των γεγονότων, να καταγράφουν και να καταλήγουν ως γλωσσικές φόρμες και ιστορίες όσα φθάνουν από το παρελθόν. Έτσι διασώζονται, κατακερματισμένα ή αγιοποιημένα πολλές φορές, γεγονότα, ηρωικές μορφές, λόγια παροιμιακά, δημοτικά τραγούδια, κομμάτια ζωής, ονόματα δρόμων κ.ά. Είναι μνημονικοί κρίκοι που συνδέουν το σήμερα με το χτες. Κι αυτοί οι κρίκοι ως δείγματα ταυτότητας λειτουργούν ασυναίσθητα, συνήθως, στην καθημερινή, την αυθόρμητη ομιλία, επικοινωνία και σκέψη.

Μελετώντας αυτά τα κείμενα που λάβαμε, με κέντρο αναφοράς και έμπνευσης το ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, ουσιαστικά σπουδάζουμε τους σύγχρονους Έλληνες και βλέπουμε τι κρατούν διαχρονικά μέσα τους από τον πλούτο που μάς άφησαν οι πρόγονοι και πώς τον διαχειρίζονται. Φυσικά δεν εννοούμε την αρρωστημένη πατριδολατρία, αλλά τη φιλοπατρία που βασίζεται στην αγάπη και στη γνώση της ιστορίας. Ο ιστορικός Πλίνιος έλεγε: « Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν», έχει πλούτο γνώσης και σοφίας στην ψυχή του όποιος γνωρίζει την ιστορία. Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις επιβιώσεις μέσα από κείμενα των Μαγνησιωτών συγγραφέων. Αν μιλούν μέσα μας ως ζωντανοί οργανισμοί και ζωντανά κύτταρα της γλώσσας και της ιστορίας. Το ανάβλεμμα προς τους προγόνους μας, γεννάει το αισιόδοξο βλέμμα προς το μέλλον τη πατρίδας.

Μια χρονολογική κατηγοριοποίηση του υλικού μάς δίνει την εξής εικόνα: Τα κείμενα, πεζά και έμμετρα περίπου 30 τον αριθμό, ομόκεντρα ως προς το βασικό θέμα, αφορούν σε γεγονότα και πρόσωπα πριν από το Εικοσιένα, κατά την Επανάσταση και μετά την Επανάσταση. Ειδολογικά χωρίζονται σε έρευνες (3), Ομιλίες (2), ποιήματα (6), μυθιστορήματα (3), Διηγήματα (2), Βιογραφίες (4), δημοτικά τραγούδια, ιστορίες κ.ά.

Χωροταξικά απλώνονται σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη, Σποράδες κ.α.

Αγαπητοί αναγνώστες, η συγκομιδή ίσως δεν είναι μεγάλη, ενδεικτική όμως για να πούμε πως οι προγονικές ρίζες αρδεύονται από τη σκέψη και τον στοχασμό των Ελλήνων, έτσι όπως τις ανιχνεύουμε στα κείμενα των σύγχρονων συγγραφέων του τόπου μας. Και αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε ξανά, όπως το ΣΑΡΑΝΤΑ, τον ποιητή Παλαμά τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, θα μάς απαντούσε πάλι με το μνημειώδες δίστιχο:

Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα,

Μεθύστε με τ΄αθάνατο κρασί του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ !

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε